Nem találtam terméket...

Üveg vagy polikarbonát? Összehasonlítottuk Önnek a PANOGLASS és a PANOLEX lugasokat

Bárki, aki már vásárolt lugast, megerősíti, hogy az új lugas iránti lelkesedéssel karöltve fokozatosan felmerülnek kérdések az építkezés különböző részleteivel kapcsolatban. A fehér szín jót mutat a házunkban, de az antracit színen nem látszik a szennyeződés. Nem szeretnénk túl magasra, de ha később érdemesnek tartjuk télikertté alakítani, akkor viszont elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy az ajtósínek ne nehezítsék a bejutást. 🤷🏻‍♂️

És mi van a tetővel… üveg vagy polikarbonát legyen? Igen, a tető kérdése is fontos, nem csak a lugast szerelőknek, hanem még inkább az önszerelős változatot választó megrendelőknek: üveget vagy polikarbonátot szeretnénk? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy adott anyagnak, hogyan van összeszerelve, meddig bírja és hogyan érezzük magunkat alatta?

Ezért megírtuk Önnek két kedvenc lugasunk: pergol PANOLEX (polikarbonát) és a PANOGLASS (üveg) lugasok összehasonlítását, hogy könnyebben és jobb döntést hozhasson. Először is megvizsgáljuk az egyes területeket, és mindegyiken értékeljük a győztest. A cikk végén talál egy összefoglalót az egyes anyagok alapvető előnyeiről és hátrányairól. Tehát vágjunk bele!

Hőáteresztő képesség? Mind a polikarbonát, mind az üveg kínál valamit.

Kezdjük valamivel, amiről a kelleténél ritkábban esik szó: hogyan bírja az átlátszó lugas a napot?

Itt kell megjegyezni, hogy mind az üveg, mind a polikarbonát tetőfedés rendelhető akár teljesen átlátszó, akár ún. “tejszínű” változat is. Az igazság azonban az, hogy a polikarbonát soha nem lesz teljesen átlátszó, mivel a belső üregek finom vonalakat hoznak létre a polikarbonát szerkezetben. Ezért javasoljuk a tejes változat választását, aminek van egy másik előnye is – gyengébb fényben a beeső sugarak egyenletesebben oszlanak el az anyagon, így az eredmény szórtabb és egyenletesebb megvilágítású lesz.

Általánosságban elmondható, hogy az üveg valamivel jobban megfelel az igényeknek, de bizonyos mértékig függ a környezettől és a burkolóanyag kialakításától is. Ismételten meg kell jegyeznünk, hogy az átlátszó üveg (valamint az átlátszó polikarbonát) üvegházzá változtathatja a lugasát, ami a forró napokon pont az ellenkezőjét érheti el, annak amit szeretne. A megoldás ebben az esetben lehet az is, hogy üveg alatti kiegészítő árnyékolást alkalmazunk. Ha nem szeretne sok pénzt fektetni bele, több önszerelési lehetőség is létezik a piacon – vagy egyszerűen meg is tervezheti saját maga.

Elsősorban a kényelmet keresi? Az üveg lesz a kedvence

Az üvegnek vitathatatlan az előnye a kényelem terén.

Ma azonban az egész világon terjed egy álhír, miszerint esőben nem hallod saját magad az üvegtető alatt, mert az üvegre hulló cseppek akkora zajt csapnak. Az igazság azonban valójában az ellenkezője. Az üveg a hangkomfort szempontjából az egyik leghatékonyabb anyag.

A polikarbonát húzta a rövidebbet ebben a küzdelemben. Ez a tetőfedő anyag kis üregeket tartalmaz, amelyek sokkal jobban elősegítik a hang terjedését, mint az üveg. Így ha Ön a pergola alatti csendes pillanatok híve, valószínűleg jól teszi, ha az üveget választja.

Azonban, hogy a polikarbonátot se vessük el teljesen, meg kell jegyeznünk, hogy sok ügyfél számára ez az anyag a nagyon is kényelmes választás – az a tény, hogy zajosabb, mint az üveg, nem jelenti azt, hogy olyan óriási hanghatásnak lenne kitéve, mint egy lezúduló lavina hangja. Néhány nap alatt egyszerűen meg lehet szokni a sajátos polikarbonát hangzást, és egy idő után észre sem veszi. Egyes ügyfeleink épp a polikarbonátot részesítik előnyben az üveggel szemben, hiszen imádják a lugasra hulló eső atmoszféráját élvezni.

Ahány ember, annyi ízlés.

Összeszerelés és kezelés? A polikarbonát az egyértelmű nyerő

A legszebb autók gyakran a legtöbbet “eszik”, és a szervizelésük nagyon sokba kerül. Ha ezt az allegóriát a lugasokra ültetnénk át, azt mondhatnánk, hogy az üveg az igazi korona az alumínium pergolára. De….. először is valahogy fel kell tenni oda azt a koronát. A 9 mm vastag, 80 cm széles és gyakran három méter hosszú üveglap több tíz kilogramm tömegű anyaggá válik, amivel egyrészt óvatosan kell bánni, másrészt kellő erőre van szüksége ahhoz, hogy az a korona oda kerüljön, ahol a saját- (és az Ön-) életének hátralévő részét tölteni fogja.

A polikarbonát körülbelül tízszer kisebb súlyú, így összeszerelése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb. Rugalmasabb is, így a durvább kezelést is kibírja. Ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy összeszerelés után egy felnőtt embert is elbírjon, így bár nem lehet olyan erős, mint az üveg, mindenképpen minőségi anyag, ami alatt biztonságban érezheti magát.

A polikarbonát esetében tehát egy személy könnyen elvégezheti a beszerelést. Abba viszont jó belegondolni, hogy a lugas saját összeszerelésénél még szüksége lesz 1-2 ember segítségére az alapváz megépítéséhez, így még az (aránytalanul nehezebb) üveg berakása sem válik megoldhatatlan feladattá egy ilyen összeállításnál sem.

Tartósága? A polikarbonát évekig tart… az üveg évszázadokig

Ha olyan anyagot keres, amit egy olyan helyre képzel el, amit nem kell lecserélnie (ideális esetben soha többé), akkor ne keressen tovább, és válassza a valódi üveget. A polikarbonát lemezeinknek ugyan több éves garanciájuk van, és hosszú ideig fogják szolgálni Önt, az üveg azonban olyan anyag, amely nem változik meg a természeti hatások hatására. Húsz vagy harminc év múlva is ugyanolyan lesz, mint ma.

A polikarbonát olyan anyag, amely a rá fordított összegért viszonylag hosszú ideig fogja szolgálni Önt, és néhány év (vagy évtized) elteltével esetleg dönthet úgy, hogy más anyagot szeretne használni a tetőre, és költségmentesen vásárol egy újat. A végső döntés tehát nagymértékben a képzeletén múlik. A polikarbonát hosszú távú gazdaságossági megoldást jelent, az üveg pedig korlátlan időre való formatervezést.

Összegzés:

Ha az anyagok egyikét egyenesen rossz döntésnek tartanánk, eltávolítanánk az ajánlatból. Az igazság
azonban az, hogy mindkét típusú átfedésnek megvannak a maga vitathatatlan előnyei, amiért egyeseknek tetszeni fognak, másoknak pedig egyáltalán nem. Azonban Ön tudja a legjobban, hogy mit szeretne és mire van szüksége.

Reméljük, hogy ennek az összehasonlításnak köszönhetően egyértelművé tettük az egyes anyagok előnyeit és hátrányait. Ha ez alapján mégsem tudna dönteni, kérem, írjon nekünk, szívesen adunk tanácsot figyelembe véve egyéni térbeli lehetőségeit is.

Polikarbonát (PANOLEX lugas):

+ könnyű anyag
+ könnyen gyártható
+ olcsóbb
+ könnyebb szállítani és felszerelni
+ könnyen kezelhető
+ könnyen cserélhető, ha sérült

alacsonyabb átlátszóság az üveghez képest
rövidebb az élettartama, mint az üveg
rövidebb az élettartama, mint az üveg
kisebb a terhelhetősége

Üveg (PANOGLASS lugas):

+ maximális átlátszóság
+ prémium megjelenés
+ magas (lényegében korlátlan) élettartam
+ nagyobb teherbírás
+ alacsonyabb zajszint esőben

hosszabb gyártási időigény
drágább választás
több igényes szállítás és kezelés
gondos kezelés szükséges az összeszerelés során

Tehát melyiket választja?